Load Cell Nedir?

Load Cell Nedir?

Loadcell Nedir? Yük hücresi


Loadcell nedir?

'Loadcell' adı, 1967 yılında bodrum laboratuvarında ilk yük hücresini icat eden Dr. Hans-Joachim Henss tarafından verildi. Elektrikli yük hücresi, geniş bir dinamik aralığa ve yüksek hassasiyete sahip aktif bir sensör türüdür. Yüke uygulanan kuvvet limitlerini aştığında elektrik sinyali verebilir. Bu sensör, otomotiv, uzay mühendisliği ve robotik gibi endüstriyel uygulamalarda kullanılabilir.

loadcell nedir? kuvveti ölçülebilir bir elektrik çıktısına dönüştürmek için kullanılan dönüştürücüdür. Loadcell kullanım alanları gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Yük hücreleri üzerine uygulanan yüke göre mv cinsinden çıkış vererek çok hassas ölçüm yaparlar. Loadcell fiyatları, ne kadar hassas olduğuna ve loadcell kullanım alanlarına göre değişmektedir.

Çok çeşitli kuvvet sensörleri olmasına rağmen, gerinim ölçer yük hücreleri yani loadcell sektörde en yaygın kullanılan tiptir. 

Hassas mekanik terazilerin hala kullanıldığı belirli laboratuvarlar dışında, gerinim ölçer yük hücreleri tartım endüstrisine hakimdir. Pnömatik yük hücreleri bazen içsel güvenlik ve hijyenin istendiği yerlerde kullanılır ve hidrolik yük hücreleri bir güç kaynağı gerektirmediklerinden uzak konumlarda düşünülür. Gerinim ölçer yük hücreleri, tam ölçekte %0.03 ila %0.25 arasında doğruluklar sunar ve neredeyse tüm endüstriyel uygulamalar için uygundur. Bir gerinim ölçer loadcell, yük altındayken gerilim üretir esasen elektrik direnci üzerinden çalışan ve değişen bir dönüştürücüdür.

 loadcell nedir ve nerelerde kullanılır, loadcell yük hücresinin çalışma prensibi hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız okumaya devam etmenizi öneririz. 

Loadcell neyi ölçer?

Yük hücreleri çoğunlukla mühendislikte kuvvetleri ve miktarları ölçmek ve iletmek için kullanılır. Asansörler, vinçler, kantarlar ve endüstriyel makineler gibi ekipmanlar için gereklidirler. Yük hücreleri, bir sistemdeki veya bağımsız bir yapıdaki yük kuvvetlerini ölçmek için kullanılan gerinim ölçer tabanlı dönüştürücülerdir. Bu tür gerinim ölçerler, kuvveti bir elektrik akımına dönüştürmek için dönüştürücü kullanır, bu daha sonra bunları ölçmek için mekanik yüklere dönüştürülür. Öte yandan, gerinim ölçerler, bir sistemin statik ve/veya dinamik gücünü analiz etmek için kullanılan farklı tiplerdir. 

Ağırlık sensörleri, ağırlığı ölçen ve verilerle bir bilgisayara veya akıllı telefona sinyal gönderen elektronik cihazlardır. Sağlığı izleme, iş verimliliğini ölçme ve bir ekranda gücü ölçme gibi birçok uygulamaları vardır.

Özet : Loadcell neyi ölçer

  • Yük hücreleri, kuvvetleri ve ağırlıkları ölçer, bu nedenle genellikle ağır nesneleri kaldırmak veya taşımak zorunda olan makinelerde bulunurlar. Yükleri ölçmek için kullanıldıkları şantiyelerde de bulunabilirler. Yük hücreleri zemin, duvar, tavan ve kiriş gibi çeşitli yüzeylere monte edilebilir.

Bir yük hücresi nedir ve nasıl çalışır?

loadcell çalışma prensibi

"Loadcell nedir" sorusunun yanıtın, loadcell çalışma prensibini anlamaktan geçmektedir. Bir yük hücresi, mekanik kuvveti, kullanıcının okuyabileceği ve kaydedebileceği dijital değerlere dönüştürerek çalışır. Bir “yük hücresinin çalışma prensibi“ seçtiğiniz yük hücresine göre farklılık gösterir. Hidrolik yük hücreleri, pnömatik yük hücreleri ve gerinim ölçer yük hücreleri vardır. Gerinim ölçer yük sensörleri, üçü arasında en yaygın olarak kullanılanlardır. Gerinim ölçer yük hücreleri, içlerinde yük altındayken voltaj düzensizlikleri gönderen gerinim ölçerler içerir. Voltaj değişikliğinin derecesi, ağırlıklı olarak dijital okumayı kapsar.

Özet: load cell çalışma prensibi

  • Ağırlığı ölçmenin yollarından biri yük hücresidir. Yük hücresi, mekanik bir kuvveti elektrik akımına dönüştürmek için bir piezoelektrik malzeme veya bir gerinim ölçer kullanarak çalışır. Bu akım daha sonra ağırlık ve basıncı belirlemek için kullanılır.

Load Cell Amplifier nedir?

Yük hücresi yükselticisi, üzerine yerleştirilen bir yüke aktarılan sinyali yükselten bir elektronik devre cihazıdır. Bu amplifikatörün çıkışı, daha sonra sabit bir faktörle çarpılan giriş sinyali olacaktır.

Loadcell modülü nedir?

Yük hücresi modülü, bir asma köprünün yapısal bir elemanıdır. Genellikle dört diyagonal elemana sahip büyük, dikdörtgen kesitli bir metal borudan yapılır. Bu elemanlar, her iki uçta da iki büyük flanş ile birbirine bağlanmıştır.


1. Yapı ve işlevsellik 

Yük hücreleri (loadcell), ağırlığı ölçmek için kullanılır ve günlük yaşamın ayrılmaz bir parçasıdır. Her türlü tartı sisteminde bulunurlar, farklı cihazların içerisinde gizlendikleri için genellikle tanınmazlar. Yük hücreleri, hücre üzerindeki yükü ölçmek için gerinim ölçerli çelik veya alüminyum bir yaydan oluşur. 

Loadcell bağlantı renkleri, bir loadcell'in herhangi bir loadcell'e bağlanması sürecini ifade eder. Bu esnada kablolardaki loadcell bağlantı renkleri önem arz etmektedir. Loadcell bağlantı renkleri, markadan markaya farklı yapıda olabilir. 


Yük hücresi ne zaman kullanılır?

loadcell çalışma prensibi

Yük hücresinin çalışma prensibi, bir yük hücresi yani Loadcell, mekanik kuvveti, özellikle nesnelerin ağırlığını ölçer. Günümüzde neredeyse tüm elektronik tartı terazileri, ağırlık ölçümü için load cell  yük hücrelerini kullanır. Loadcell ile ağırlık ölçümü son derece önemli hale gelmiştir.  

Yük hücreleri genellikle çeşitli mekanizmalar ve cihazlar tarafından uygulanan kuvvetin büyüklüğünü ölçmek için kullanılır. Bu, elektrik sinyallerini mekanik sinyallere dönüştürerek yapılır. Bu elektronik sensörler, endüstriyel otomasyonda olduğu kadar kontrol sistemlerinde ve geri besleme döngülerinde de kullanılmaktadır.

Loadcell'ler endüstriyel makinelerin kullandığı sensörlerdir. Yükün hemen altına yerleştirilirler ve çıktıları ölçülür. Loadcell'ler endüstriyel amaçlar için kullanılan kantarlarda, köprülerde ve makinelerde bulunabilir. 

Loadcell ile ağırlığı ölçebildikleri doğruluk nedeniyle yaygın olarak tercih edilir. Yük hücreleri, uygulamalarını doğruluk ve kesinlik gerektiren çeşitli alanlarda bulunur. Hücreleri yüklemek için A sınıfı, B sınıfı, C sınıfı ve D Sınıfı olmak üzere farklı sınıflar vardır ve her sınıfla birlikte hem doğrulukta hem de kapasitede bir değişiklik vardır.

Buraya kadar loadcell nedir, loadcell kullanım alanları ve loadcell ile ağırlık ölçümünün önemi hakkında bilgiye sahip olduk. Bunun yanında load cell uygulamalarını doğru bir şekilde kullanmak, yük hücresi kalibrasyonun da büyük avantaj sağlamaktadır.

Ek bilgi:

Loadcell, hafif, taşınabilir ve kullanımı kolaydır. Hidrolik, pnömatik ve elektrik sistemleri üzerindeki yükleri test etmek için ideal bir araçtır. Loadcell, yüklerin statik/dinamik testi için kullanılabilir. Loadcell'in ölçümleri birçok endüstride kullanılmaktadır..


Yük Hücreleri için de Önemli Olan Nedir?

loadcell çalışma prensibi

Yük hücrelerinin özel bir özelliği, kullanıldıkları ortamın birçok açıdan belirleyici bir rol oynamasıdır. Ortam sıcaklığı Her malzeme sıcaklıkla değişir, sıcakken genişler ve soğukken büzülür. Elbette bu, yük hücreleri ve gerinim ölçerleri için de geçerlidir. Bu aynı zamanda iletkenin elektrik direncini de değiştirir. Bununla birlikte, yük hücreleri, sıcaklıktan bağımsız olarak dünyanın her yerinde doğru ağırlığı ölçmelidir. Bunu sağlamak için her yük hücresinde gelişmiş sıcaklık kompanzasyonu bulunur.

Yük hücrelerinin çok fazla dayanması gerekir. "Bir kamyon kantarı hayal edin: Bu tür kantarlar açık havada. Yağmur, kir veya ısı - dış çevre koşullarına dayanmak zorundadırlar. Ve bu dünya çapında: Örneğin Sibirya'daki bir kamyon kantarı, Güney Afrika'dakinden farklı etkilere maruz kalır. Ancak ortak bir noktaları var: Aşırı hava koşullarına sahip bu tür ortamlar için tasarlanmaları ve dolayısıyla buna uygun olarak sağlam olmaları gerekiyor.

Yük Hücresinde Doğruluk

Doğruluk, kullanıldığı herhangi bir uygulamada önemli bir faktördür. Maksimum yükü belirleyen farklı derecelendirmeler vardır ve her birinin ayrıca kendi doğruluk sınıfı vardır. "C" ve "D" sınıfları, sırasıyla daha düşük doğrulukları ve aynı zamanda daha ağır yükleri taşımadaki büyük güçleri ile bilinir.

 C ve D sınıfları esas olarak gerinim ölçer teknolojisi ile elde edilir. Çalışma sektöründe ağırlık önemli bir rol oynuyor çünkü mallar ağırlıklı olarak ağırlıkla satılıyor. Bu nedenle tartım sıkı bir şekilde düzenlenir. Mallara bağlı olarak farklı teraziler kullanılabilir: daha düşük değerli mallar için (örneğin kum veya çakıl), terazilerin aşırı hassas olması gerekmez - doğruluk sınıfı D olan bir yük hücresinin kullanılması yeterlidir. Öte yandan, farmasötikler söz konusu olduğunda, en yüksek doğruluk sınıfları olan A veya B'ye ihtiyaç duyulmaktadır. Et, meyve veya sebze gibi en yaygın tüketim malları, kullanılan tartım sisteminin doğruluğuna zaten yüksek talepler getiren C doğruluk sınıfı ile tartılır. Ayrıca, makine mühendisliğinde veya katkı maddeleri için yapı malzemesi terazilerinde doğruluk sınıfı C gereklidir. Tartımla ilgili katı düzenlemeler ve standartlar, yük hücresi geliştiricileri için her zaman zorluklar doğurur. Daha yüksek OIML doğruluk sınıflarında, yük hücrelerinin doğruluğundaki sapma, yük hücresinin ölçüm aralığının yalnızca birkaç milyonda biri (ppm = milyonda bir parça) kadar olabilir.

Ayarlama, Kalibrasyon ve Doğrulama

Yük hücresinin sahada gerçekten olması gerektiği gibi çalışmasını sağlamak için, sadece fabrikada ayarlanıp kalibre edilmekle kalmaz, aynı zamanda genellikle sahada doğrulanır. Kalibrasyon ve doğrulama sırasında yük hücresi bilinen ağırlıklarla kontrollü bir şekilde yüklenir. Yük hücresi veya tartı üzerinde bir kilo varsa, doğruluk sınıfına bağlı olarak bunu da göstermelidir. Ve yaklaşık 857 gram değil. Bu şekilde parazitik kuvvetler gibi istenmeyen etkiler de keşfedilebilir.

Loadcell sağlamlık kontrolü nasıl yapılır?

Loadcell, ağırlığı algılayan ve bir garaj kapısının açılması veya elektrik gücünün açılması gibi bir işlemi kontrol etmek için girdi olarak kullanan bir sistemdir. Tipik olarak, yük taşıma sapanlarından sarktıkları bir kiriş veya kolonun tepesine monte edilirler. Loadcell, destekleyici yapısına iki kelepçe (dişli veya soket başlı) kullanılarak bağlanır.

 

Yük hücresi çeşitleri nelerdir?

loadcell çalışma prensibi

Farklı uygulamalar için farklı tipte yük hücreleri vardır. Yaygın olarak kullanılanlar şunları içerir:

Tek noktalıyük hücreleri: bir yük hücresi, yukarıdan bir ağırlıkla yüklenen bir platformun altına yerleştirilmiştir.

Körüklü tip yük hücreleri: birkaç yük hücresi çelik bir yapının altına yerleştirilmiştir ve yukarıdan bir ağırlıkla yüklenir.

Baskı tipi yük hücreleri: birkaç yüksek kapasiteli yük hücresi, yukarıdan bir ağırlıkla yüklenen çelik bir yapının altına yerleştirilmiştir.

S tipi hücreleri: bir veya daha fazla yük hücresinden bir ağırlık askıya alınır

Birçok yük hücresi yani loadcell, özel tasarım veya malzeme özellikleri gibi özel özelliklere de sahiptir. Bu, uygulamaya bağlı olarak, örneğin sistemlerin her gün kapsamlı bir şekilde temizlenmesi gerekmesi durumu önemli olabilir. Bazı yük hücreleri bu tür strese zorlanmadan dayanabilir, bazıları ise dayanamaz.

Yük hücreleri, sinyal iletim tipine göre de sınıflandırılabilir: Dijital yük hücreleri yani dijital loadcell ölçüm sonuçlarını işlemek ve bunları hazırlanmış formatta sunmak için kullanılan yerleşik elektroniklere sahiptir. Analog yük hücreleri için ek bir cihaz – bir ölçüm amplifikatörü – gereklidir.

Özet: Load cell çeşitleri

Birçok yük hücresi türü vardır. Bununla birlikte, en yaygın türler gerinim ölçer ve tek noktalı loadcell çeşitleridir. Gerinim ölçer, izlenen nesne üzerinde değişken yük veya değişen kuvvetlere sahip sistemlerde kullanılır.

Yük Hücresi Kullanım Alanları

loadcell çalışma prensibi

Yük hücresinin çalışma prensibini öğrendik. Yük hücreleri kullanım alanlarına göre farklılık göstermektedir.

Yük hücreleri  kullanım alanlarına göre çeşitli şekillerde üretilirler. Farklı kullanım yerlerinde gelişen ihtiyaçlar doğrultusunda  çeşitli yük hücerelerine rastlanır.

Gelişen faklı ihtiyaçlar karşısında Yük hücreleri kullanım alanlarının gerektirdiği şekilde imal edilirler bu yüzden farklı ve çeşitli modelde yük hücresine rastlanılır. Günümüzde 50-100gr dan 1000-2000ton a kadar geniş bir kapasite aralığında yük hücresi imal edilebilmektedir.

Özet : Yük Hücrelerinin çalışma prensibi

  • Yük hücresi, bir gövdeye uygulanan kuvveti ölçen ve bununla orantılı bir çıkış sinyali gönderen bir cihazdır. Hidrolik sistemlerde basınç ölçümünden metal malzemelerdeki gerinim ölçümüne kadar endüstride pek çok kullanım alanı vardır.


Yük Hücresi Fiyatları

loadcell çalışma prensibi

“Loadcelll fiyatları”  kalite, kapasite, sınıf, model vb. faktörlere göre değişiklik göstermektedir. Sektörde  Yük hücresi satan firmalar  arasında Tuna Tartı kaliteli hammade ve yerli üretim yapan bir firma olarak hizmet vermektedir. Eğer kaliteli loadcell hakkında detaylı bilgi için şuradan ulaşabilirsiniz. 

Bu yazımızda Loadcell nedir ve yük hücresinin kullanım alanları hakkında bilgi sahibi olduk. Umarım buraya kadar loadcell nedir, loadcell çalışma prensibi, load cell kullanım alanları,loadcell ile ağırlık ölçümü nasıl yapılır ve daha merak ettiğiniz sorulara yanıt bulmuşsunuzdur.

Türkiye'de 100 Yerli ve Milli Üretim Loadcellere göz atmanızı öneririz

İlginizi çekebilir: TUNA LOADCELL Sayfasına git